Jakie właściwości ma erytrytol i do czego go wykorzystać?

Erytrytol 1kg znajdziemy w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach. Zanim jednak sięgniemy po ten wyjątkowy produkt, warto czegoś się o nim dowiedzieć. Okazuje się, że erytrytol charakteryzuje się naprawdę korzystnym wpływem na stan naszego organizmu. Co więcej, można wykorzystać go na naprawdę wiele sposobów. Nada się między innymi do wypieków, zamiast cukru.

Dlaczego warto sięgnąć po erytrytol?

Erytrytol posiada naprawdę wiele cennych właściwości. Przede wszystkim, może on wywrzeć korzystny wpływ na stan naszej flory bakteryjnej w jelitach, jak również na nasze uzębienie. Co więcej, słodzik ten posiada zerowy indeks glikemiczny. Z tego właśnie względu, z powodzeniem mogą sięgać po niego diabetycy, jak również osoby borykające się z insulinoopornością czy hiperinsulinemią. O zamianie cukru na erytrytol powinny pomyśleć także osoby, które są na diecie odchudzającej. Zawiera on bowiem niewiele kalorii. Jego atutem jest również ogólna dostępność. Ponadto, jest on nieco tańszy od ksylitolu, który jest nieco popularniejszym zamiennikiem cukru rafinowanego.

Do czego można wykorzystać erytrytol?

Erytrytol może zostać wykorzystany na naprawdę wiele różnego rodzaju sposobów. Może posłużyć przede wszystkim jako dodatek do wypieków. Można przygotować babeczki, placki, jak i babki z jego dodatkiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby erytrytolem posłodzić także desery, które z założenia powinny być słodkie. Mowa tu chociażby o galaretce, budyniu, kisielu czy tiramisu. Warto mieć także świadomość tego, że słodzik ten może posłużyć jako dodatek do koktajlów owocowych i owocowo-warzywnych, jeśli nie są wystarczająco słodkie. Erytrytol sprawdzi się także jako dodatek do kawy, herbaty czy kakao. Ważne jest jednak to, aby przestrzegać zalecanej przez producenta dziennej dawki tego słodzika. Nadmierne spożycie erytrytolu może bowiem powodować efekt przeczyszczający.